parametr: Dla jakich wartości parametru a(a∊R) wielomian W(x)=x3−ax+5a−125 ma trzy różne
pierwiastki rzeczywiste?
3 gru 14:59
piotr: W'(x) = 3x2 − a = 0 ⇔ a = −1/√3 ∨ a = 1/√3
W(−1/√3) > 0 ∧ W(1/√3) > 0
⇒
3 gru 15:06
piotr: przepraszam: źle
3 gru 15:07
relaa:
W(x) = x3 − ax + 5a − 125 = (x − 5)(x2 + 5x + 25) − a(x − 5)
3 gru 15:10
piotr: W'(x) 3x2 − a = 0 ⇔ x = −a/√3 ∨ x = a/√3
W(−a/√3) > 0 ∧ W(a/√3) < 0
3 gru 15:20
sinus: czyli a=−5/x ?
3 gru 15:21
piotr: poprawka:
W'(x) = 3x
2 − a = 0 ⇔ x = −
√a/3 ∨ x =
√a/3
| | 75 | |
W(−√a/3) > 0 ∧ W(√a/3) < 0 ⇒ |
| < a < 75 ∨ a > 75 |
| | 4 | |
3 gru 15:34
===:
x2+5x+25−a
(x3−ax+5a−125):(x−5)
−x3+5x2
5x2−ax
−5x2+25x
(25−a)x+5a−125
−(25−a)x−5a+125
dalej x2+5x+25−a=0 i Δ>0
3 gru 15:46
===:
i oczywiście warunek, że x=5 jest jednokrotnym
3 gru 16:21