Problemy z logarytmem...
asd: Uzasadnij, że:
2log2 3 − log8 27 + log1/4 9 > 0,33
Będę wdzięczny za szybką pomoc.
12 sty 17:21
justyna: Spróbuj zamienić logarytmy na logarytmy o tej samej podstawie
12 sty 17:27
asd: Tak własnie kombinowałem ale nie bardzo wiem na jaką podstawę...
12 sty 17:29
justyna: próbowałeś na 2?
12 sty 17:32
asd: Tak ale gubię się w obliczeniach...
12 sty 17:37
koper: Zajmijmy się najpierw logarytmami:
log
827 = log
227 / 3
log
<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
149 = log
29 / 2
aby zapisać wszystko razem musimy doprowadzic do wspolnego mianownika (6)
6log23 −2log227−3log296
27=3
3 − wyciagamy potege przed logarytm
9=3
2 − j/w
6log23−6log23−6log236
zostaje nam
−log
23
i teraz tak, nie wiem za bardzo co z tym dalej zrobic, czy byla informacja w zadaniu ze to
okolo 1,58 czy nie, mozliwe ze zadanie nie jest zgodne ze standardami maturalnymi

1,58 ~ 1,5 =
32
2
−32 = 1/
√8 ~ 0.3536
20 sty 19:54
h: jak zostaje nam −log2 3 to z tego jest log2 3(1:2)
28 kwi 15:14