Sprawdź czy podana liczba jest rozwiazaniem rownania
mi: Sprawdź czy podana liczba jest rozwiązaniem równania ;
| | 4x2−25 | |
A) |
| =1, x=212 |
| | 4x2−20x+25 | |
3 gru 14:57
mi: Pomoże ktoś .
3 gru 15:49
Matematycznykociak: 4x
2−25=4x
2−20x+25
4x
2−25−4x
2+20x−25=0
20x=50
x=2,5
3 gru 17:54
Matematycznykociak: (3x+3−2x)2=2x
2+2x
6x+6−4x=2x
2+2x
2x
2+2x+4x−6−6x
2x
2−6=0
2x
2=6
x
2=3
x=
√3
3 gru 17:59
Eta:
Hej "kociaku" .... x= 2,5 −−− nie jest rozwiązaniem !
A) podstawiając za x= 2,5 otrzymujemy sprzeczność bo mianownik =0
| | (2x−5)(2x+5) | |
A) |
| =1 założenie : x≠ 2,5 |
| | (2x−5)2 | |
zatem x= 2,5 nie jest rozwiazaniem
| | 3 | | 1 | | √3 | | √3−1 | | √3 | | √3−1 | | 1 | |
B) L= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| =P |
| | 2√3 | | √3+1 | | 2 | | 3−1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x=
√3 jest rozwiązaniem tego równania
3 gru 18:04
Eta:
W B) założenia x≠0 , x≠−1
3 gru 18:06
Eta:
W wyrażeniach wymiernych :
Zapamiętać ,że na początek: "w imię Ojca i Syna .....
pierwsza dziedzina ! "
3 gru 18:12