pochodna
MysteriousCore: Jaka będzie pochodna i dla jakich wartości będzie ona >0, =0, <0
y=x2+4/3−x2
3 gru 14:48
Jerzy:
| | 2x(3−x2) + 2x(x2+4) | |
y' = |
| |
| | (x−x2)2 | |
3 gru 14:50
Jerzy:
W mianowniku: (3 − x2)2 oczywiście
3 gru 14:51
MysteriousCore: no to by się zgadzało ale wychodzi mi w przebiegu zmenności funkcji później, że pochodna w
przedziale (−∞,−√3) i (−√3; 0) jest większa od 0, a później na rysunku wychodzi całkowite
przeciwieństwo. I już nie wiem gdzie się rypnąłem.
3 gru 14:53
MysteriousCore: Dobra niepotrzebnie wkopałem się z minusem i mi wychodził rysunek na odwrót

nie było
pytania,
dzięki!
3 gru 14:57