granice
Gaunt: | | 5 | |
W podstawie logarytmu ułamek to |
| . |
| | 8 | |
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
3 gru 14:43
Gaunt: Dodam jeszcze, że w zadaniu nie wolno użyć reguły de l'hospitala
3 gru 14:44
Adamm: | | x+1 | | | |
log1−5/x |
| = |
| masz symbol nieoznaczony, najlepiej będzie |
| | x | | | |
to zrobić regułą Hospitala
3 gru 14:46
3 gru 14:47
Gaunt: to by wiele moich problemów rozwiązało tylko, że na kolokwium nie wolno mi z niej korzystać..:c
3 gru 14:47
Gaunt: | | 5 | |
tak się kończy nadgorliwość |
| |
| | x | |
3 gru 14:48
3 gru 14:52
Gaunt: Adamm Mógłbyś proszę wyjaśnić, skąd ten wynik?
3 gru 15:03
Adamm: jest taki wzór, wystarczy że się go zastosuje
3 gru 15:06
Gaunt: aaaa, że ja też tego wcześniej nie widziałam!

dziękuję
3 gru 15:09
Metis:
3 gru 15:17
Gaunt: A jakiś pomysł może na lim x−>1 xlog2−x 2?
Nie mogę coś ruszyć z logarytmami :<
3 gru 15:38
Jerzy:
| | ln2 | | ln2 | |
= lim |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | ln(2−x) | | 0 | |
3 gru 15:41
Jerzy:
Aaa ... nie zauważyłem x
| | ln2 | |
= lim elog2−x2*lnx i liczysz lim |
| *lnx |
| | ln(2−x) | |
3 gru 15:44
Gaunt: Jerzy też do tego doszłam, tylko że to jest x podniesione do potęgi z tego logarytmu i w
tej sytuacji mamy symbol nieoznaczony 1∞
3 gru 15:44
Adamm: | | 1 | |
skorzystaj z granicy limn→∞ ( |
| +1)an = e dla an→±∞ |
| | an | |
3 gru 15:48
3 gru 15:50
Adamm: | (x−1)ln(x−1+1)1/(x−1) | |
| → −1 |
| (1−x)ln(1−x+1)1/(1−x) | |
3 gru 15:51
Adamm: Jerzy, czytaj uważnie, bez Hospitala
3 gru 15:52
3 gru 15:52
Gaunt: Dziękuję
3 gru 15:55