Zadania z trygonometrii
Trygonometr: Proszę o pomoc:
Zad.1 Wyznacz dziedzinę wyrażenie sin(α + β) + sin(α − β) cos(α + β) + cos(α − β) = tgα
, a następnie sprawdź czy jest ono tożsamością trygonometryczną.
Zad.2 Oblicz:
a) sin105
b) sin( π12 )cos(π12)
c) sin(10)×sin(30)×sin(50)×sin(70)
Zad.3 Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= cos(x − π6) + cos(x + π6
Zad.4 Rozwiąż równania:
a) cosx = sin2x + cos3x
b) 2sin 23x − 3sin3x + 1 = 0
3 gru 13:41
Matematycznykociak: zad 2
a) sin(105)=sin(90+15)=cos(15)=cos(45−30)=cos45cos30+sin45sin30
Stosujesz wzór na różnice cos(α−β) masz w tablicach na 16 str najprawdopodobniej
B) Zamień na stopnie a następnie podstaw pod wzór na iloczyn funkcji trygometrycznej sinαcosβ
3 gru 13:49