Trygonometria zadania A.Śnieżek
Matematycznykociak: Witam mam problem z kilkoma zadaniami z Trygonometrii a mianowicie
Oblicz
| | √3cos(−510)−√2sin(−495) | |
a) |
| |
| | tg2(870) | |
| | sin(600) | |
b) |
| |
| | sin2(15)−cos2(15) | |
d) tg
2(15)−2tg
2(45)+tg
2(75)
e) sin
2(x)−cos
2(x)
f) |sin
4(x)−cos
4(x)|
g) sin
4(x)+cos
4(x)
3 gru 13:38
Jerzy:
a) − c) wzory redukcyjne
c) a2 − 2ab + b2 = (a − b)2
e) sin2x − cos2x = −(cos2 + sin2x) = − 1
f) a4 − b4 = (a2 + b2)(a2 − b2)
g) a4 + b4 = (a2 + b2)2 − 2a2b2
3 gru 13:44
Jerzy:
pomyłka w e) = − (cos2x − sin2x) = − cos2x
3 gru 13:45
Matematycznykociak: Dzięki wielkie
3 gru 13:50