nierówność
Rafal: Czy istnieje trójkąt, którego wysokości mają długości: √2006, √2007, √2006+√2007?
Odpowiedź uzasadnić.
3 gru 13:37
Adamm: boki a, b, c
P=
√2006a/2=
√2007b/2=(
√2006+
√2007)c/2
a+b<c
| √2006 | | √2007 | |
| + |
| <1 |
| √2006+√2007 | | √2006+√2007 | |
1<1
odp. Nie istnieje
3 gru 13:42
Rafal: Czy nie powinno być:
| √2007b | | (√2006+√2007)c | | (√2006+√2007)c | |
| = |
| ⇒b= |
| |
| 2 | | 2 | | √2007 | |
| √2006a | | (√2006+√2007)c | | (√2006+√2007)c | |
| = |
| ⇒a= |
| |
| 2 | | 2 | | √2006 | |
a>b>c
b+c>a
| (√2006+√2007)c | | (√2006+√2007)c | |
| +c> |
| |
| √2007 | | √2006 | |
| √2006 | | √2007 | |
| +1+1>1+ |
| |
| √2007 | | √2006 | |
| √2006 | | √2007 | |
| +1> |
| |
| √2007 | | √2006 | |
To jest prawdą, a zatem istnienie tego trójkąta nie jest ani potwierdzone, ani zaprzeczone.
3 gru 14:06