pomocy!!!
Hania =): Dany jest ciąg o wyrazie ogolnym an= n2−10n+21. Wyznacz wszystkie ujemne wyrazy tego ciągu.
12 sty 17:18
Mateusz: rozwiąż nierówność n2−10n + 21<0
12 sty 17:31
Hania =): oo znowu Mateusz

i tylko rozwiazac
12 sty 17:35
12 sty 17:39
12 sty 17:41
Mateusz: czekaj sprawdze
12 sty 17:42
Hania =): ok
12 sty 17:42
Mateusz: 3 i 7 to wyrazy równe zeru wypisz z przedziału bez miejsc zerowych te wyrazy ciĄGU
12 sty 17:43
Mateusz: wyrazy mniejsze od zera to a4 a5 a6 beza3 i a7 bo te wyrazy są równe zeru
12 sty 17:44
Hania =): mhmmm.. okeej dziekuje

moge liczyc na kolejna pomoc?;>
12 sty 17:46
Mateusz: zalezy w czym bo nie jestem zawodowym matematykiem
12 sty 17:47
Hania =): hehee to ja moze napisze zadanie z ktorym mam problem.
Wykres pewnego ciągu zawiera sie w paraboli o wierzcholku W=(0,−8), bedacej wykresem funkcji
kwadratowej o miejscach zerowych 2 i −2. Napisz wzor ogolny tego ciągu oraz wyznacz siódmy
wyraz.
nie mam pojęcia jak sie za to zabrać.
12 sty 17:50
Mateusz: tu skorzystamy z wiadomosci poznanych wczesniej czyli z funkcji kwadratowej a tak włąsciwie to
z jej postaci kanonicznej bo mamy podane współrzędne wierzchołka paraboli zapisz za pomocą
tego wzoru wzór tego ciągu wyznacz a wzór f kwadratowej w postaci kanonicznej y = a(x−p)2+q
gdzie p i q jak zapewne pamiętasz współrzędne wierzchołka paraboli albo widze zemozna tu teZ
zapisac wzór w postaci iloczynowej bo mamy pierwiastki hmmm ja bym od tego zaczął ale moze
niech ktos lepszy ode mnie sie wypowie
12 sty 17:57
Hania =): a wzor na p i q
12 sty 17:59
Mateusz: | | −b | | −Δ | |
p = |
| q = |
| ale masz podane te współrzędne wierzchołka p = 0 i q = −8 |
| | 2a | | 4a | |
12 sty 18:01
Mateusz: ale wiesz co wydaje mi sie ze wzór tego ciągu łatwiej będzie zapisac w postaci iloczynowej
12 sty 18:02
Hania =): nie.. nie umiem....
12 sty 18:04
Hania =): nie mam a?
12 sty 18:04
Mateusz: ja bym to zrobił tak y = a(x+2)(x−2) wiemy ze pkt W =(0,−8) nalezy do wykresu ciągu
−8= a(0+2)(0−2) −8=a*(−4)/:(−4) a = 2 zapisz wzór ciągu z tym a a 7 wyraz to juz wiesz jak
wyznaczyc ale zastrzegam bo nie wiem czy moj sposób tu jest dobry i czy to jest dobrze
12 sty 18:16
Hania =): siodmy wyraz wynosi 90

?
12 sty 18:23
Mateusz: mnie tez tak wyszedł czyli chyba jest dobrze nie masz moze odpowiedzi
12 sty 18:26
Hania =): no wlasnie odpowiedzi nie mam:(
12 sty 18:27
Mateusz: szkoda nie wiem skonsultuj to rozwiązanie z kims jeszcze moze wiesz ja matme miałem pare lat
temu
12 sty 18:30
Hania =): a to?
dany jest ciag arytmetyczny (an) o pierwszym wyrazie a1=m2+3 i roznicy r = 2m2−6m+4
a) dla m=3 wyznacz sume 5 poczatkowych wyrazow ciagu (an)
b) wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych ciag (an) jest rosnący.
12 sty 18:33
Mateusz: no więc tak poniewaz jest to ciąg arytmetyczny korzystamy ze wzoru a
n = a
1+(n−1)*r bo musimy
wyznaczyc a
5 czyli a
5 = m
2+3+4(2m
2−6m+4) wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne i
pewnie otrzymasz tu równanie kwadratowe więc wyznacz a
5 pamiętając ze m nalezy do N
+ i potem
| | a1+an | |
korzystając ze wzoru Sn = |
| *n oblicz sumę 5−ciu wyrazów |
| | 2 | |
12 sty 18:40
Mateusz: b) ciąg arytmetyczny jest rosnący gdy r>0 rozwiąz wiec nierówność 2m2−6m+4>0 i zapisz
rozwiązanie w postaci przedziału lub sumy przedzxiałów jak będzie taka potrzeba
12 sty 18:42
Hania =): mhmm co do a) to wyszło mi a5=28

a suma 100/

?
12 sty 18:43
12 sty 18:47
Mateusz: Teraz musze na chwile isc jct niech ktos inny ci to sprawdzi
12 sty 18:52
Hania =): heeh no okeej

dziekuje bardzo za pomoc
12 sty 18:53