d
rejnold: Czy ktoś może mi podać jakieś zadania do nierówności, równości oraz wart bezw, bo w podręczniku
te co były już rozwiązałem.
3 gru 13:01
Jerzy:
|x − 2I + I4 − 4x| = − 9
3 gru 13:26
rejnold: |x − 2I + I4 − 4x| = − 9 nie ma rozwiązań, ponieważ wartość bezwzględna zawsze da nam wartość
dodatnią
no ale skoro już podesłałeś przykład, to rozbije go na czynniki pierwsze
1 przypadek (−oo, 1>
−x+2+4−4x=−9
x=5 , nie nalezy do rozwiązania
2 przypadek (1,2)
−x+2−4+4x=−9
| | −7 | |
x = |
| nie należy do rozwiązania |
| | 3 | |
3 przypadek <2,+oo)
x−2−4+4x=−9
| | −3 | |
x= |
| nie należy do rozwiązania |
| | 5 | |
3 gru 13:58
Jerzy:
Prościej... ⇔ Ix−2I + 2I2−xI = −9 ⇔ Ix−2I + 2|x−2I = −9 ⇔ 3Ix−2I = −9 ⇔ Ix−2| = − 3
( sprzeczność)
3 gru 14:04