matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Fara:
Oblicz pochodną
x−x
2
+2
f(x)=
2x−1
Obliczam to w ten sposób:
(1−2x)(2x−1)−(x−x
2
+2)*2
f'(x)=
=
(2x−1)
2
2x−1−4x+2x−2x+2x
2
−4
2x
2
−2x−5
=
(2x−1)
2
(2x−1)
2
Ale gdzieś jest błąd, którego nie mogę znaleźć :c
3 gru 12:55
Jerzy:
(1 − 2x)(2x − 1) = 2x −1 −4x
2
+ 2x
3 gru 13:04
yht:
2x−1−4x
2
+2x−2x+2x
2
−4
(2x−1)
2
3 gru 13:06
Fara:
Dzięki wielkie
3 gru 13:21