Równanie
Marta: Rozwiąż rownanie Bernoullie'go
y'x2−xy=−y2
3 gru 12:47
Jerzy:
Podstawienie: y−1 = u u' = −y−2*y'
3 gru 12:51
Jerzy:
Wróć ... to nie jest równanie Bernoulliego
| | y | | y | | y | | y | |
y' − |
| = −( |
| )2 ⇔ y' = |
| − ( |
| )2 |
| | x | | x | | x | | x | |
| | y | |
a to jest równanie jednorodne i podstawiasz: u = |
| ⇒ y = u*x i y' = u + xu' |
| | x | |
3 gru 13:01
Marta: Czyli jak podziele przez x2 z rownania Bernoulliego robi sie jednorodne?
3 gru 13:16
Jerzy:
Równanie Bernoulliego ma postać: y' + p(x)*y + q(x)yn = 0,
a Twoje równanie nie jest tej postaci.
3 gru 13:20
Marta: Dziękuje, bo po prostu mam takie polecenie w zadaniu, więc to mnie zmyliło
3 gru 13:22
Mariusz:
Można rozwiązywać zarówno jako Bernoulliego jak i jako jednorodne a skoro w poleceniu
było aby rozwiązywać jako Bernoulliego to mogą mu / jej nie uznać
Ja miałem dwie takie sytuacje gdzie zadanie rozwiązałem inaczej niż ulubioną
metodą prowadzącego i w obydwu przypadkach mi nie uznali
3 gru 19:53
Mariusz:
Na dobrą sprawę łatwo sprowadzić to równanie do zupełnego
Czynnik całkujący dla równania Bernoulliego w postaci
y'(x)+p(x)y=q(x)y
r(x)
jest postaci
μ(x,y)=e
(1−r)∫p(x)dxy
−r
| | 1 | |
Aby dostać powyższą postać w twoim równaniu trzeba pomnożyć równanie przez |
| |
| | x2 | |
a zatem czynnik całkujący tego równania to
3 gru 21:33