Pole prostokąta
Jola: W prostokącie przekątne długości 12 cm przecinają się pod kątem 75 ∘∘, wówczas pole tego
prostokąta jest równe
A.18(√3+2)
B.18√3(√2+1)
C.18 (√2+√3)
D.18√2(1+√3)
3 gru 12:07
Janek191:
| | √6 + √2 | |
P = 4*0,5 *6*6 sin 75o = 72*sin 75o = 72* |
| = 18*( √6 + √2) = |
| | 4 | |
= 18
√2*(
√3 + 1)
================
D.
3 gru 12:34
Jola: A w jaki sposób zamieniłeś sin75?
3 gru 12:44
Janek191:
Z tablic

Można obliczyć
sin 75
o = sin ( 30
o + 45
o) = ...
3 gru 12:45
Jola: Już rozumiem, dzięki
3 gru 12:48