Równanie
Rafal: Rozwiąż równanie:
3 gru 11:44
Kacper:
x=1
3 gru 12:50
Adamm: | | 1 | |
x2012+ |
| ≥2, stąd 1+x2013≥2 ⇔ x≥1 |
| | x2012 | |
0=x
4025−x
4024+x
2012−1
0=x
4024(x−1)+(x−1)(x
2011+...+1)
x=1 lub x
4024+x
2011+...+1=0
ale wyrażenie x
4024+x
2011+...+1=0 nie ma pierwiastków dodatnich z kryterium Kartezjusza
stąd jedyne rozwiązanie to x=1
3 gru 12:59
Rafal: Dziękuję.
3 gru 13:04
Bogdan:
albo
po obustronnym przemnożeniu przez x2012 i uporządkowaniu otrzymujemy:
x2*2012 − x2*2012*x2012 + 1 − x2012 = 0
x2*2012(1 − x2012) + (1 − x2012) = 0 ⇒ (1 − x2012)(x2*2012 + 1) = 0 itd.
3 gru 13:10