Znajdź dziedzine i funkcje odwrotną
Bravo: f(x)=arccos√2x2−3
Nie wiem czy to sie robi z wartością bezwględną czy można opuścić po prostu nawias potęgując
obustronnie
w takiej postaci −1<=√2x2−3<=1
3 gru 11:11
Jerzy:
1) 2x2 − 3 ≥ 0
2) √x2−3 ≤ 1
możesz podnieść do kwadratu , bo obydwie strony są nieujemne.
3 gru 11:32
Bravo: 1)2x2−3>=0
2x2>=3
x>= √3/2
x<=−√3/2
2)0<=√2x2−3<=1
3<=2x2<=4
3/2<=x2<=2
a)3/2<=x2
√3/2<=x
i
−√3/2>=x
b)x2<=2
x<=√2
x>=−√2
D= −√3/2 i √3/2
dobrze to zrobilem?
3 gru 13:34
Jerzy:
Żle
1) x ∊ (−∞;√3/2] U [√3/2;+∞)
2) x ∊ [−2,2]
i teraz część wspólna.
3 gru 13:40
Bravo: ok pierwsze mam dobrze...
ale dalej nie wiem co robie źle w 2
3 gru 13:50
Jerzy:
x2 ≤ 4 ⇔ x ≤ 2 i x ≥ −2, czyli: x ∊ [−2;2]
3 gru 13:52
Bravo: skąd to x2<=4?
3 gru 13:57
Jerzy:
√x2−3 ≤ 1 ⇔ x2 − 3 ≤ 1 ⇔ x2 ≤ 4
3 gru 13:59
Bravo: ale tam jest
√2x2−3<=1
co sie stało z 2
3 gru 14:09
Jerzy:
Sorry ... moja pomyłka

Drugi warunek: 2x
2 − 3 ≤ 1 ⇔ 2x
2 ≤ 4 ⇔ x
2 ≤ 2 ⇔ x ∊ [−
√2;
√2]
3 gru 14:13
Bravo: a co z druga czescia zadania? znajdz funkcje odwrotna
3 gru 15:59
Jerzy:
√x2 − 3 = cosy
x2 = cosy + 3
x = +/− √cosy + 3
3 gru 16:19
Bravo: dlaczego to wyrażenie nie wygląda tak:
y/cos=√2x2−3?
dlaczego ten cosinus zostal przeniesiony na drugą stronę?
3 gru 17:47