obliczyć pochodną
Tomek: pochodna z (log2 x / 3√x ) wyszła mi : (3√x/xln2 − log2x/3√x) / 3√x2
Czy jest to wynik prawidłowy?
3 gru 10:07
Jerzy:
Nie.
3 gru 11:10
3 gru 11:29
Tomek: Możesz mi powiedzieć dokładnie z czego co wychodzi? Albo przynajmniej podać linka do podobnego
przykładu bo nie wiem jak robić takie pochodne.
3 gru 11:46
3 gru 11:55
Tomek: Nie rozumiem zamiany tego logarytmu, nie mogę napisać że (log2 x)' = 1xln2 ?
3 gru 12:02
Jerzy:
Możesz, bo to wynika z:
| | lnx | | 1 | | 1 | | 1 | |
(logax)' = ( |
| )' = |
| *(lnx)' = |
| * |
| |
| | ln2 | | ln2 | | ln2 | | x | |
3 gru 12:05
Jerzy:
W Twojej pochodnej brakuje w liczniku iloczynu : log2x*(3√3)'
3 gru 12:07
Jerzy:
Tam powinno być w podstawie 2, a nie "a"
3 gru 12:11
Tomek: Dziękuje bardzo za pomoc.
3 gru 12:17
Tomek: W mojej pochodnej nie zamieniłem log2 x = lnxln2 ,a także źle obliczyłem pochodną z 3√x
3 gru 12:19
Jerzy:
| | 1 | |
Tak .... człon : − log2x/3√x poeinien wyglądać tak: log2x* |
| *x−2/3 |
| | 3 | |
i byłoby OK.
3 gru 12:22