dx w argumencie funkcji
Kamil: Na jednym z filmów etrapezu występuje taka całka
cos xdx
∫
4 + 2sinx
Z racji że dx piszę się na końcu to ułamek wygląda na taki że po prostu w liczniku znajduje się
cosx*dx lecz niestety jest to traktowane jako cos(xdx).
Czy takie coś jest w ogóle możliwe? Czy dx może wylądować w argumencie jakiejś funkcji?
Dodam że całka została rozwiązana w podstawieniu
t = 4 + 2sinx
dt = 2cosxdx
dt
cosxdx =
2
3 gru 01:24
Janek191:
cos x dx
∫
=
4 + 2 sin x
t = 4 + 2 sin x
dt = 2 cos x dx
dt
cos x dx =
2
dt
dt
= ∫
= 0,5 ∫
= 0, 5 ln I t I + C = 0,5 ln I 4 + 2 sin x I +C
2 t
t
Jest OK
3 gru 07:38
'Leszek: Taki zapis cos(xdx) ma pokazac ze w liczniku jest pochodna mianownika ,ale
jeszcze powinno byc zapisane przed cos (xdx) albo przed calka 1/2 .