wektory
Andzia: Sprawdź, czy punkty P,Q,R,S leżą na jednej płaszczyźnie jeśli:
P(−3,2.−2) Q(−1,1,−2) R(−3,4,1) S(−2,1,0)
2 gru 23:43
Mila:
Różne są metody sprawdzania.
Może tak:
PQ→=[2,−1,0]
PR→=[0,2,3]
n→=[2,−1,0] x [0,2,3]=[−3,−6,4] wektor normalny płaszczyzny przechodzącej przez punkty P,Q,R
π: −3*(x+3)−6*(y−2)+4*(z+2)=0
−3x−9−6y+12+4z+8=0
−3x−6y+4z+11=0
−3*(−2)−6*1+4*0+11=6−6+11=11 S nie leży w tej płaszczyźnie
sprawdź rachunki
3 gru 00:10
Mila:
II sposób
oblicz objętość czworościanu PQRS, jeśli równa 0 to punkty leżą w jednej płaszczyźnie.
3 gru 20:11
Mila:
S(−2,1,0)
III odległość S od płaszczyzny π
| | |−3*(−2)−6*1+4*0+11| | | 11 | |
d(S,π)= |
| = |
| ≠0 |
| | √32+62+42 | | √9+36+16 | |
Punkt S∉π
3 gru 20:15