wektory
Andzia: Obliczyć pole równoległoboku ABCD i znaleźć punkt D jeśli
A(0,0,0) B(5,0,3) C(1,1,1)
Proszę o dokładne wytłumaczenie
2 gru 22:42
Adamm: AB=<5; 0; 3>
AC=<1; 1; 1>
AB•AB=34, AC•AC=3, AC•AB=8
| | | |
P=√ | =√34*3−8*8 =√102−64=√38 |
| | |
2 gru 22:50
Andzia: A dlaczego policzyłeś AC a nie BC?
2 gru 23:07
Andzia: I co trzeba zrobić by wyznaczyć współrzędne punktu D?
2 gru 23:09
Mila:
1) znaleźć środek AC
S (xs,ys,zs)− środek AC
2)
Wsp. BS→
3) Translacja S o wektor BS→
2 gru 23:15
Kacper:
D=(4,−1,2)
2 gru 23:19
Adamm: 6; 1; 4
2 gru 23:23
Andzia: nie rozumiem

czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć po kolei jak to D wyszło (4,−1,2)? Proszę
2 gru 23:30
Mila:
albo tak:
A=(0,0,0)
BC→=[−4,1,−2]
A=(0,0,0)→T[−4,1,−2]⇒D=(−4,1,−2)
Lub
BA→=[−5,0,−3]
C=(1,1,1)→T[−5,0,−3]⇒D=(−4,1−2)
Panowie sprawdźcie, czy się zgadzacie ze mną.
2 gru 23:55
Andzia: Dziękuję
2 gru 23:57
Kacper: Widzę że trzy rozwiązania

Ja przyznam że nie liczyłem, tylko poprosiłem komputer o rozwiązanie.
Te wierzchołki są nie po kolei.
3 gru 12:44
Andzia: Ja sobie obliczyłam zamiast AC BC i wyszedł mi taki sam wynik. To mogę tak obliczać czy
muszę koniecznie z tym AC?
3 gru 14:51