2 gru 22:11
maria: ZAD 17.6 przedstaw w postaci potegi a1/n
2 gru 22:12
stanisław:
a) 1012
b) 543
c) π45
d) an+2n
3 gru 08:21
maria: ej a jak tam pisze przedstaw w postaci potegi a1/n to w b nie powinNo byc 5 i wykładnik 1/3?
3 gru 09:36
5-latek: a 51/3 to ile to jest?
Piszsez to zadanie juz kilka razy i ciagle to samo
3 gru 09:45
maria: no bo nie wiem czy mam napisac 5 i 1/3 czy 5 i 4/3
3 gru 09:54
5-latek: 54/3
3 gru 09:57
maria: a wytłumaczysz mi czemu? bo nie rozumiem
3 gru 09:59
5-latek: Za chwile .
3 gru 10:00
maria: ok
3 gru 10:01
5-latek: Masz taki wzor
n√a= a1{n}
===================
np √2= 21{2}
3√5= 51/3 tutaj naszse a=5 i stopien pierwiastka 3
Teraz masz np tak
3√56
Zauwaz ze tutaj nasze a nie jest rowne 5 tylko 56
mamy stopien pierwiastka trzeci
Wiec teraz z tego pierszsego wzoru
3√56= (56)1/3 = 56/3= 52=25
Skorzystalem tutaj z nastepnego wzoru
(ap)q= ap*q
=================
No to teraz wedkug tego zrob swoj przyklad i pozostale
3 gru 10:16
5-latek: Poprawie
n√a= a1/n
√2= 21/2
3 gru 10:19
maria: juz rozumiem dziękuje bardzo
3 gru 10:40