Geometria analityczna 3D
pepe: 1. Znaleźć równanie płaszczyzny w postaci ogólnej zawierającej
prostą l :
| x − 2 | | z + 1 | |
| = y − 3 = |
| |
| 2 | | 4 | |
i prostopadłej do płaszczyzny
π : x − 2y − 3z + 7 = 0.
2. Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej prostą
l
1 :
| x − 1 | | z + 1 | |
| = y + 2 = |
| |
| 3 | | −2 | |
i równoległej do prostej l
2 :
| ⎧ | x = −t − 2 | |
| ⎨ | y = 5t |
|
| ⎩ | z = t + 1 | |
t ∈ R
Bardzo proszę o pomoc przynajmniej z jednym z nich, na nic nie mogę wpaść. Z góry dziękuję!
Jack:

1.
(Nie gwarantuje ze to poprawne rozumowanie)
Prosta l ma wektor
(nazwimy go v) −−−> v = [2,0,4]
oraz jakis punkt, nazwijmy go P(2,3,−1)
Skoro mamy znalezc rownanie plaszczyzny, to potrzebujemy jakis punkt do niej nalezacy,
no i to jest wlasnie nasze P(2,3,−1)
potrzebujemy jeszcze wektor normalny.
Plaszyzna π : x − 2y − 3z + 7 = 0
tzn, ze wektor prostopadly (normalny) do plaszczyzny, nazwijmy go n :
n=[1,−2,−3]
wektor prostopadly do wektora n oraz prostopadly rownoczesnie do v
to wektor szukany. Wektory n i v sa rownolegle, zatem
taki wektor znajdziemy poprzez iloczyn wektorowy wektorow v i n.
zatem
[2,0,4] x [1,−2,−3] = ... = [8,−10,−4]
zatem szukane rownanie plaszczyzny to
rownanie ogolne to Ax + By + Cz + D = 0
gdzie u nas P(2,3,−1) (czyli x = 2, y = 3, z = −1)
oraz wektor [8,−10,−4] czyli A = 8, B = − 10, C = − 4
podstawiajac wszystko
8*2 − 3*10 + 4 + D = 0
D = 10
zatem rownanie tej plaszczyzny to
8x − 10y − 4z + 10 = 0 podzielmy sobie przez 2

4x − 5y − 2z + 5 = 0
PS nie masz moze odpowiedzi?