Badanie ciągłości funkcji
Mateusz: Witam , mam taka sklejaną funkcje :
(mam zbadać ciągłość funkcji )
f(x)= e
−x , x≥1 // 1−x, x<1
moje operacje
1) x
0=1
2) granica prawostronna = e
−1
granica lewostronna = 0
3) f(1)=e
−1
Wniosek nieciągłość pierwszego rodzaju typu ,,skok''
I Teraz moje pytanie profesor dopisał mi a co gdy x≠1
nie bardzo wiem o co chodzi ma zbadać co sie dzieje z funkcją gdy x≠1 ale jakie z tego idą
wnioski jest jakiś dobry człowiek który mi to wytłumaczy

U tego profesora trzeba mieć zaliczone wszystkie typy zadań mam zaliczonego kolosa ale on robi
kartkówki z tych typów zadań musze mieć to zaliczone ,żeby ten kolos pełnoprawnie był
zaliczony (wiem dziwnie to brzmi )
2 gru 21:55
Adamm: jeśli x≠1 to powołujemy się na ciągłość funkcji elementarnej
2 gru 22:02
Mateusz: Mógłby pan coś wiecej napisać lub rozwiązać to do końca
2 gru 22:05
Mateusz: czyli mam słownie napisać ,że funkcja nie będzie ciągła ale bedzie ciagła w przedziałach ?
2 gru 22:07
Adamm: funkcja dla x≠1 jest ciągła na mocy tw. o ciągłości funkcji elementarnych
jeśli tak napiszesz to powinno być w porządku (chyba)
2 gru 22:08
Mateusz: Aha rozumie czyli po prostu wywalam x=1 który byłby punktem nieciągłości
funkcja y=1−x jest ciagła
funkcja y=e−1 jest ciągła
wiec funkcja dla x≠1 jest ciągła
Dobrze rozumuje ? Dzieki za pomoc
2 gru 22:14
Adamm: tak, gdy masz taką "składaną" jak ty to powiedziałeś funkcję, to na krańcu przedziałów nie
możesz powiedzieć czy jest ciągła czy nie dopóki tego nie sprawdzisz
dla każdego innego punktu wystarczy powołać się na to twierdzenie, oczywiście funkcje
elementarne są jedynie ciągłe dla punktów w których są określone, co wynika wprost z definicji
ciągłości funkcji
2 gru 22:19
Mateusz: Dzięki wielkie
2 gru 22:21