Rachunek prawdopodobieństwa
Pati18773: Ze zbioru {1,2,3} wybieramy losowo jedną liczbę a następnie rzucamy tyle razy kostką. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania dokładnie jednej szóstki.
2 gru 20:18
Adamm: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | | 1 | | 5 | | 5 | |
| * |
| + |
| * |
| * |
| *2+ |
| * |
| * |
| * |
| *6= |
| 3 | | 6 | | 3 | | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
proszę o potwierdzenie wyniku
2 gru 20:37
Pati18773: Niestety
2 gru 21:22
Pati18773: Ma wyjsc 19/72
2 gru 21:23
Mila:
W ostatnim składniku ma być:
2 gru 21:33
Pati18773: Czemu tak ?
2 gru 21:35
Adamm: wiem, w ostatnim zamiast 6 powinienem był pomnożyć razy 3
mnożyłem razy permutacje, ale jeśli najpierw wypadnie mi 6, potem inna, potem inna
to to liczyłem kilka razy, a mamy jedynie 3 przypadki
2 gru 21:37
Pati18773: | | 1 | | 1 | |
Rozumiem skad sie wzielo tylko |
| × |
| |
| | 3 | | 6 | |
2 gru 21:43
Pati18773: Mozna wytlumaczyc reszte ?
2 gru 21:44
Mila:
3 razy rzucamy kostką:
|Ω|=6*6*6=216
C− raz wypadnie 6 oczek
(6,x,x)
5*5 − na pozostałe dwa miejsca wybieramy ze zbioru {1,2,3,4,5}
| 1 | |
| − prawd. wybrania 3 ze zbioru {1,2,3} |
| 3 | |
2 gru 21:50
Adamm: ok, powiem jak ja to rozumiem
| | 1 | |
mamy |
| szansy na wybór 1, 2 lub 3 |
| | 3 | |
dla 1 członu wystarcza żeby wypadła szóstka, więc po zdarzeniu "wybieramy 1" mnożymy razy
dla 2 wystarcza żeby wypadła szóstka i inna liczba, ale takie zdarzenia są dwa, więc mnożymy
razy dwa
(najpierw szóstka, później inna, lub odwrotnie)
dla 3 chcemy szóstki, i 2 inne, i są 3 takie przypadki, więc mnożymy razy 3
2 gru 21:52
Eta:
rzucamy 1 raz kostką ; {6} −−− jedna szóstka
rzucamy 2 razy kostką : {( 6,x) , (x,6)} −−−− 1*5+5*1= 10 takich par
rzucamy trzy razy kostką : {(6xx) ,(x6x) ,(xx6) } −−− 1*5*5 +5*1*5 +5*5*1 = 75 takich trójek
| | 1 | | 1 | | 10 | | 75 | |
P(A)= |
| ( |
| + |
| + |
| )=.......... |
| | 3 | | 6 | | 36 | | 216 | |
2 gru 21:53
Pati18773: A jak liczylam omege to w ten sposob 6+62+63 i czemu to zle
2 gru 21:55
Adamm: to jest złożone prawdopodobieństwo, będzie omega 63 tylko jeśli wypadnie 3, etc.
Mila policzyła omegę jedynie dla trójki
2 gru 21:57
Pati18773: No ale przeciez moze wyjsc 1 lub 2 lub 3
2 gru 21:59
Adamm: | | | |
Mila, czy tam na pewno powinno być |  nie mówię że to jest źle, ale implikuje że |
| | |
| | | |
dla przypadku z 4 liczbami {1; 2; 3; 4} też użyłabyś | , moim zdaniem powinno być |
| | |
2 gru 22:12
Adamm: przepraszam nie było pytania
2 gru 22:12
Mila:
Pati, całe rozwiązanie czytaj u Ety, ja podałam tylko część,
gdzie Adam miał pomyłkę.
( Napisałam 3 razy rzucamy kostką)
2 gru 22:22
Pati18773: Wszystko juz jasne

dziekuje bardzo !
2 gru 22:45