matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
g
Charlie_wykałaczka:
Oblicz granice
n
n
lim n−>oo
(3n)!
2 gru 19:14
Adamm:
n*..*n
=
1*...n*(n+1)*...*(2n)*(2n+1)*...*(3n)
n*...*n
1
=
≤
1*(n+1)*(2n+1)*...*n*(2n)*(3n)
n
n
n
1
0<
≤
(3n)!
n
na mocy twierdzenia o 3 ciągach
n
n
lim
n→
∞
= 0
(3n)!
2 gru 19:19