Rozwiąż trójkąt
seer: rozwiąż trójkąt o bokach a=3, b=6, γ=60 stopni
2 gru 18:52
Adamm: rozwiąż

ROZWIĄŻ
2 gru 18:54
seer: takie jest polecenie. Rozwiąż trójkąt. kąt 45 stopni a nie 60.
2 gru 18:55
Adamm: to polecenie jest z jakiegoś zbioru?
2 gru 19:01
Mila:

c
2=3
2+6
2−2*3*6*cos60
o
c
2=27
c=3
√3
=====
Teraz liczysz miary kątów.
| | 1 | | √3 | | 9√3 | |
PΔ= |
| *6*3 *sin60=9* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9
√3=6*3
√3*sinα
α=30
o
β=90
o
2 gru 19:06
Mila:
Rozwiązać trójkąt to znaleźć długości boków i miary kątów.
2 gru 19:11
seer: a mozna dla kąta 45? bo taki mam w zadaniu
2 gru 19:15
Mila:
Podaj całe zadanie.
2 gru 19:17
seer: 1.rozwiąż trójkąt o bokach a=3, b=6, α=45 stopni
2.Narysuj wykres funkcji f(x)=2x i g(x)=3x i wyznacz rozwiązanie nierówności f(x)<g(x).
narysowałam ale nie wiem jak wyznaczyc
2 gru 19:18
Mila:

2)
f(x)<g(x) to oznacza , że interesuje nas dla jakich x wykres f(x) leży poniżej wykresu
funkcji g(x)
czyli dla x>0
Algebraicznie:
2
x<3
x
x>0
2 gru 19:43
Mila:
1) z godziny 19:18 sprawdź czy kąt dobrze oznaczyłaś.
2 gru 19:43
seer: dobrze, w zadaniu jest 45 stopni i wychodza mi jakieś kosmosy
2 gru 20:01
seer: a to 2 to juz koniec

?
2 gru 20:01
Mila:

(2) to już wszystko, masz rozwiązaną nierówność.
W(1) przy tradycyjnych oznaczeniach wychodzi sprzeczność,
sin β=
√2>1
3sinβ=6sin45
sinβ=
√2>1 sprzeczność
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Może inny kąt ma miarę 45
o.
γ=45
o
2 gru 22:15