Sprawdz czy podana rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna
Macko z Bogdanca: Sprawdz czy podana rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna
Czy to jest dobrze?
| | 1 | | 1 | |
(1+sinα)( |
| − |
| )−cosα=0 |
| | cosα | | ctgα | |
| 1 | | sinα | | sinα | | sin2α | |
| − |
| + |
| − |
| −cosα=0 |
| cosα | | cosα | | cosα | | cosα | |
0=0
Jezeli jest to dobrze to mam jeszcze pytanie
| | π | |
wiadomo, że cosα≠0 => α≠ |
| +kπ, k∊ℤ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Trzeba tez uwzglednic, ze sinus ≠0? Wydaje mi się, że tak bo |
| = |
| |
| | ctgα | | | |
| | 1 | | sinα | |
Ale niby jest to, to samo co |
| = |
| |
| | ctgα | | cosα | |
2 gru 18:09
Macko z Bogdanca: Na to drugie pytaniechyba som sobie odpowiedizalem... 1/ctgα=tgα =>α≠π/2+kπ
2 gru 18:13
Adamm: trzeba uwzględnić że sinx≠0
wygląda ok
2 gru 18:13
Macko z Bogdanca: @Adamm A no tak.... Przeciez tangens nie istnieje dla pi/2+kpi stopni, ale rowniez przyjmuje 0
dla pi+kpi
2 gru 18:16
Macko z Bogdanca: Dzieki
2 gru 18:16