Trapez
Georgina: Punkty A(0,−5), B(4,3),C=(−1,3) są wierzchołkami trapezu ABCD w którym prosta AB jest
rownoległa
do CD. Wysokość tego trapezu poprowadzona z wierzchołka D zawiera się w prostej l: X+2Y+5=0.
Oblicz współrzedne wierzchołka D tego trapezu.
Pomożecie?
2 gru 17:32
Adamm: 1. wyznaczasz wszystkie proste równoległe do prostej AB
2. ustalasz że prostą równoległą do AB przechodzącą przez C
3. punkt przecięcia się prostych
2 gru 17:54
Mila:
| | 1 | | 5 | |
l: x+2y+5=0⇔ y=− |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | |
CD:
m: y=2x+b i C∊m⇔y=2x+5
x=−3
y=2*(−3)+5=−1
D=(−3,−1)
========
2 gru 18:03