Ekstrema lokalne + przedziały monotniczność funkcji
Młody: Hej
Prosze o pomoc w wyznaczeniu ekstremów lokalnych i przedziałów monotoniczności funckji
f(x)=e(do potegi)2x+1 (dzielone na)
x−2
Najlepiej żeby zadanie napisać od podstaw ponieważ z matematyki jestem laikiem.
Z góry dziękuje.
2 gru 15:43
Mila:
Co potrafisz zrobić w tym zadaniu?
1) dziedzina
2) granice na krańcach dziedziny
3) pochodna
2 gru 18:53
Młody: 1. dzeizina to D:R−2?
pochodna w mianowniku to bedzie (x−2)
2 
w liczniku nie wiem jak policzyć?
granic tez nie umiem
5 gru 14:19
Jerzy:
2x + 1 jest w wykładniku ?
5 gru 14:23
Młody: tak
5 gru 14:31
5 gru 14:34
Młody: tak to wygląda
5 gru 14:35
Jerzy:
| | 2*e2x(x − 2) − e2x | | 2x − 5 | |
f'(x) = e* |
| = e*e2x |
| |
| | (x −2)2 | | (x−2)2 | |
5 gru 14:36