Które funkcje są różnowartościowe??
Dżonyyy: Które funkcje są różnowartościowe?:
1) f(x) = 6x − 1
f(x1) ≠ f(x2)
6x−1 = 6x−1
Funkcja nie jest różnowartościowa. Wystarczy tylko tyle napisać żeby było dobrze

f(x) = 1 −
√x − 4
A tutaj jak to zapisać
2 gru 14:32
Adamm: źle
f(x1)=f(x2) i jeśli z tego wynika x1=x2 ti funkcja jest różnowartościowa
inaczej, x1≠x2 i jeśli z tego wynika f(x1)≠f(x2) to funkcja jest różnowartościowa
1) f(x1)=f(x2)
6x1−1=6x2−1
x1=x2
funkcja jest różnowartościowa
2) 1−√x1−4=1−√x2−4
√x1−4=√x2−4
x1−4=x2−4
x1=x2
funkcja jest różnowartościowa
2 gru 15:13