Wyznacz dziedzinę. Proszę o sprawdzenie przykładu
Dżonyyy: Zad.: wyznacz dziedzinę.
Proszę o sprawdzenie:
| | 2lxl − 6 | |
0 = |
| / * (x + 1) |
| | x + 1 | |
0 = 2lxl − 6
−2lxl = −6/:(−)
2lxl = 6/:2
lxl = 3 lub lxl=−3
2 gru 14:06
Janek191:
Głupoty popisane

x ≠ − 1
Df = ℛ \ { − 1}
2 gru 14:16
Dżonyyy: 0 = 2x + 1
−2x = 1/:(−2)
2 gru 14:17
Janek191:
Mianownik ma być różny od 0 , czyli x ≠ −0,5
Df = ℛ \ {−0,5}
2 gru 14:19
Dżonyyy: Janek, jakim cudem z 1 przykładu wyszło Df = R\{−1}
2 gru 14:26
Dżonyyy: Oj bo w tym zadaniu miejsce zerowe trzeba było wyznaczyć
2 gru 14:28