matematykaszkolna.pl
Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia Kamil: Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q P(x)=x30+5x12+1, Q(x)=x3−1 Więc, skoro P(x)=Q(x)*W(x)+R(x), to żeby znaleźć R(x) muszę wyzerować środkowe wyrażenie, czyli szukam pierwiastków Q(x). Q(x)=x3−1=(x−1)(x2+x+1) czyli wychodzi na to, że Q(x) ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty x=1. I teraz tak się zastanawiam, bo Q(x) jest stopnia 3−ciego, więc R(x) będzie co najwyżej 2−giego, ale wtedy dostaję 3 współczynniki A, B i C, a mam tylko jeden pierwiastek rzeczywisty i nie zrobię z niego trzech równań. Czy aby znaleźć resztę muszę szukać dwóch pozostałych pierwiastków zespolonych i podstawiać je (a pierwiastki wyszły strasznie niewygodne do podstawienia) czy mogę w takim wypadku założyć, że R(x) jest stopnia zerowego i wtedy po podstawieniu dostanę R(x)=7?
2 gru 13:28
Benny: P(x)=S(x)*(x3−1)+R(x) P(1)=R(x)
2 gru 13:32
Kamil: dzięki, faktycznie zaćmienie miałem xD
2 gru 13:35
Benny: P(t)=t10+5t4+1 Q(t)=t−1 Tak ładniej widać, że reszta jest stałą.
2 gru 13:35
elo320: Też się uczysz na kolokwium do Cisło ? Ktoś mi tutaj już tłumaczył to, ale nic nie zrozumiałem, a Benny o wiele łatwiej i prościej to wytłumaczył i w końcu rozumiem !
2 gru 14:34
BiednyStudent: Ale R(x) = ax2+bx+c
2 gru 16:14
Mila: Studencie, popatrz na podstawienie 13:35. x3=t w(t)=t10+5t4+1 w(1)=7 ⇔reszta z dzielenia w(t) przez (t−1) jest równa 7.
2 gru 17:16
Benny: emotka
2 gru 17:37