Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia
Kamil: Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q
P(x)=x
30+5x
12+1, Q(x)=x
3−1
Więc, skoro P(x)=Q(x)*W(x)+R(x), to żeby znaleźć R(x) muszę wyzerować środkowe wyrażenie,
czyli szukam pierwiastków Q(x).
Q(x)=x
3−1=(x−1)(x
2+x+1)
czyli wychodzi na to, że Q(x) ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty x=1. I teraz tak się
zastanawiam,
bo Q(x) jest stopnia 3−ciego, więc R(x) będzie co najwyżej 2−giego, ale wtedy dostaję 3
współczynniki
A, B i C, a mam tylko jeden pierwiastek rzeczywisty i nie zrobię z niego trzech równań. Czy aby
znaleźć resztę muszę szukać dwóch pozostałych
pierwiastków zespolonych i podstawiać je (a pierwiastki wyszły strasznie niewygodne do
podstawienia) czy
mogę w takim wypadku założyć, że R(x) jest stopnia zerowego i wtedy po podstawieniu dostanę
R(x)=7?
2 gru 13:28
Benny: P(x)=S(x)*(x3−1)+R(x)
P(1)=R(x)
2 gru 13:32
Kamil: dzięki, faktycznie zaćmienie miałem xD
2 gru 13:35
Benny: P(t)=t10+5t4+1
Q(t)=t−1
Tak ładniej widać, że reszta jest stałą.
2 gru 13:35
elo320: Też się uczysz na kolokwium do Cisło ?

Ktoś mi tutaj już tłumaczył to, ale nic nie zrozumiałem, a Benny o wiele łatwiej i prościej to
wytłumaczył i w końcu rozumiem !
2 gru 14:34
BiednyStudent: Ale R(x) = ax2+bx+c
2 gru 16:14
Mila:
Studencie, popatrz na podstawienie 13:35.
x3=t
w(t)=t10+5t4+1
w(1)=7 ⇔reszta z dzielenia w(t) przez (t−1) jest równa 7.
2 gru 17:16
Benny:
2 gru 17:37