Rozkład wielomianu na iloczyn wielomianów niższego stopnia
elo320: Jak zapisać wielomian w postaci iloczynu wielomianów rzeczywistych niższego stopnia ?
np.
a) x4+4
b) x3+2x2−x−2
c) x4+1
Jak rozwiązywać zadania tego typu ?
2 gru 12:37
Jerzy:
c) = x4 + 2x2 + 1 − 2x2 = (x2 + 1)2 − (x√2)2 = .....
i zasosuj wzór: a2 − b2 = ( a+ b)( a − b)
b) wyłacz przed nawias czynnik ( x + 2)
a) patrz przykład c)
2 gru 12:45
elo320: Dzięki wielkie ! W google nic nie było na ten temat

Wyniki:
a) x
4+4 = (x
2+2−2x)(x
2+2+2x)
c) x
4+1 = (x
2+2−x
√2)(x
2+1+x
√2)
A jak w b mam wyłączyć to (x+2) przed nawias i skąd wiesz, że akurat to należy wyłączyć ?
2 gru 13:38
Jerzy:
b) = x2(x + 2) − (x + 2) = (x +2)(x2 −1) = (x +2)( x + 1)(x − 1)
2 gru 13:41
Jerzy:
i popraw c)
2 gru 13:42
elo320: A co jest źle w c ?
a=x2+1, b=x√2
(a+b)(a−b) = (x2+1+x√2)(x2+1−x√2)
No i żadnym ze sposobów nie udaje mi się rozwiązać tego:
d) x4+x2+1
2 gru 13:53
elo320: c) (x2+2−2x)(x2+2+2x)
2 gru 13:56
elo320: Nikt nie wie ?
x4+x2+1
2 gru 14:48
Omikron: Niech t=x2
t2+t+1=t2+2t+1−t=(t+1)2 − t=(x2+1)2−x2
I różnica kwadratów
2 gru 14:52
elo320: Wyjdzie:
(x
2+x+1)(x
2−x+1)
Dobrze ?
Dzięki !
2 gru 15:05
Omikron: Dobrze
2 gru 15:10
Omikron: To postawienie t oczywiście nie jest konieczne, ale czasami może ułatwić wymyślenie jak
rozłożyć wielomian, bo zmniejsza Ci jego stopień
2 gru 15:12