Obliczanie grankic
Lulu: Mam problem z następującymi granicami:
1.
n√n22+n
Czy w drugim punkcie powinnam rozważyć dwa przypadki? Od czego w ogóle zacząć, co wyciągnąc
przed nawias? Gubie się kiedy mam w granicy jednocześnie n i jakąś liczbe do potęgi n.
2 gru 11:37
Lulu: | | sin(ax) | |
Chciałabym dołączyć do tej listy jeszcze |
| dla x dążącego do 0. Błagam o pomoc. |
| | x | |
2 gru 12:02
Jerzy:
1) Tw. o trzech ciagach
2) podziel licznik i mianownik przez n
| | sin(ax) | | ax | |
3) = lim |
| * |
| |
| | ax | | x | |
2 gru 12:05
Lulu: Dziękuję za odpowiedź. Chciałabym jeszcze jednej porady.
1. Przez pół godziny nie moge dojsc do tego jakie sobie obrac ciagi. Myslalam o
n√2n jako
mniejszym, z wynikiem 2, ale nie moge wpasc na zaden sensowny wiekszy.
| | (−1)n | |
2. Do czego zbiega |
| ? To będzie (−1) do n−1, czyli −∞? I wtedy cała granica jest |
| | n | |
| | 1−∞ | |
równa −∞? (Z obliczen |
| ) |
| | 2+0 | |
3. Czyli odpowiedzią jest a? Korzystam z tego ze
sin(x)x w przypadku takiej granicy jest
równe 1.
2 gru 12:48
Jerzy:
1) co jest pod pierwiastkiem ?
2 gru 12:52
Lulu: 1. Źle napisałam przykład. Pod pierwiastkiem n−tego stopnia jest n2n+n. Napisałam wcześniej
22. A jeśli chodzi o to o czym myślałam jako o propozycji, to to pierwiastek n−tego stopnia z
2n.
2 gru 12:55
Jerzy:
1)
n√n2n ≤ a
n ≤
n√2n*2n
| | (−1)n | | 1 | |
2) |
| → 0 , a cała granica = |
| |
| | n | | 2 | |
3) dobrze ... lim = a
2 gru 13:07