zadanie domowe
Andre: hejka, mam takie zadanie do zrobienia
arcsin3x
lim ========= =?
x−>1 (πx)
tg ==
2
2 gru 11:06
Jerzy:
x = 1 nie należy do dziedziny tej funkcji.
2 gru 11:09
Andre: tzn nie da sie policzyc?
2 gru 12:37
Jerzy:
Nie ... bo funkcja nie jest określona w punkcie x = 1
2 gru 12:39
Andre: W sumie racja, tak teraz mysle, ze moze w przykladzie x→0 wtedy by mialo to sens, a ktos sie
chyba pomylil podajac go
2 gru 12:42
Andre: to by wyszlo 6/π
2 gru 12:44
Jerzy:
Przy x → 0, ma sens.
2 gru 12:45
2 gru 12:48
Jerzy:
| | 2 | |
Literówka ... granica : |
| |
| | π | |
2 gru 12:50
Andre: ja to liczylem tak, ze arcsin3x=> 3x*1 i tg πx/2 => 1* πx/2
to mi wyszlo, ze 3x*2/πx co w tym pomylilem?
2 gru 12:51
Jerzy:
x → 0 , zastosuj regułe de l'Hospitala.
2 gru 12:53
Andre: A skad moge wiedziec, kiedy konkretnie z tej reguly korzystac? Bo prawde mowiac, nic o niej nie
mialem =)
2 gru 13:02
2 gru 13:04