Proste
Jakyy: Prosta k jest nachylona do osi OX pod katem 120 stopni i jest styczna do f(x)=14x2+4
w punkcie P.
a=tg(Alfa)
a=tg 120= −√3 l: y=−√3x+b
Co dalej? Podobno trzeba liczyć pochodna, ale czemu?
2 gru 11:00
Jerzy:
Bo pochodna tej funkcji w punkcie P, to tg nachylenia stycznej do osi OX.
2 gru 11:04
Jakyy: f(x)'=12x
Tak nie za bardzo wiem co dalej z tym zrobic.. Podstawić poprostu do wzoru prostej?
2 gru 11:08
Jerzy:
A jaka jest treść zadania ?
2 gru 11:09
Jakyy: −√3x+b=1/2x tak dalej powinno byc?
2 gru 11:12
Jerzy:
Co Ci mam powiedzieć, jak nie znam treści zadania ?
2 gru 11:13
Jakyy: No taka jak napisałem. Zapomniałem dodać,
Oblicz współrzędne punktu P.
2 gru 11:16
Jakyy: Funkcja to 1/4x2+4 jak nieczytelne
2 gru 11:17
Jerzy:
Ale jakie jest polecenie ?
2 gru 11:18
Jakyy: Proata k jest nachylona pod katem 120 stopni do osi OX i jest styczna
Do wykresu funkcji f(x)=1/4x2+4 w punkcie P. Oblicz punkt P.
2 gru 11:23
Jerzy:
No to trzeba było tak od razu.
Musisz wyznaczyć odciętą xp punktu P z warunku: f'(xp) = tg120o
Mając xp obliczysz yp i P(xp,yp)
2 gru 11:26
Jakyy: f'(xp)=−√3?
2 gru 11:29
Jakyy: Muszę zrobic pochodną −√3?
2 gru 11:30
Jerzy:
| 1 | |
| *xp = tg 120 ... i oblicz xp |
| 2 | |
2 gru 11:37
Jakyy: xp=−2√3
2 gru 11:39
Jerzy:
Teraz licz: yp
2 gru 11:42
Jakyy: Tego x podstawić do wzoru funkcji kwadratowej?
2 gru 11:44
Jerzy:
tak ... yp = f(xp)
2 gru 11:45
Jakyy: yp=7
2 gru 11:47