Ciagi
Jakub: Średnia arytmetyczna n początkowych wyrazów ciagu an określona wzorem Xn=n2+n.
Oblicz 10 wyraz tego ciagu an.
X1=1+1=2=a1
X10=102+10=110
X10=a1+a102
2+a102=110
2+a10=220
a10+=218
Wszystko sie zgadza?
2 gru 10:55
Jerzy:
Raczej nic sie nie zgadza .
2 gru 11:02
Jakyy: Nie mogę policzyć pierwszego
wyrazu prawda? XD
Przynajmniej w taki sposób.?
2 gru 11:05
2 gru 11:07
Jacob: Pierwszy możesz tak policzyc ponieważ średnia pierwszego wyrazu jest równa tyle samo co średnia
arytmetyczna samego pierwszego wyrazu
2 gru 11:08
Jakyy: To nie rozumiem gdzie mam błąd w takim razie.
2 gru 11:10
Jerzy:
Pierwszy wyraz nie jest potrzebny do niczego.
2 gru 11:11
Jerzy:
Patrz 11:07 ... i licz.
2 gru 11:11
Jakyy: a10=110+90=200
2 gru 11:14
Jerzy:
Jak Ty to liczysz ?
2 gru 11:15
Jacob: wydaje mi sie że coś jest nie tak. Jerzy czy aby nie pomyliłeś sumy arytmetycznej ze średnią
arytmetyczną

w zadaniu mamy o średnią a Ty wykorzystujesz sume we wzorze.
2 gru 11:18
Jakyy: sory nie dodać tylko odjąć. a10=20
2 gru 11:20
Jerzy:
S10 = 10(102 + 10)
S9 = 9(92 + 9)
2 gru 11:27
Jerzy:
Przecież średnia arytmetyczna n wyrazów, to ich suma podzielona przez n
2 gru 11:28
Jacob: sory Jerzy mój błąd wzory są oki. chciałem inaczej. a Ty Jakubie źle liczysz nie wyliczyłeś S10
tylko S10/10 i nie S9 tylko S9/9 a gdzie pomnożyłes przez mianowniki żeby sie ich pozbyć z
lewej strony
2 gru 11:28
Jerzy:
Reasumując: a10 = S10 − S9 = 1100 − 810 = 290.
2 gru 11:35
Jakyy: Aaa rzeczywiście. Czyli a10=11−10=1
S10=(100+10)/10=11
S9=(81+9)/9=10
2 gru 11:36
Jerzy:
Co Ty wypisujesz ? masz rozwiązanie wyżej .
2 gru 11:38
Jacob: Jerzy Ci napisał dokładnie wyżej Jakyy przez mianowniki sie mnoży żeby ich pozbyć nie dzieli.
Jerzy napisał CI wyżej rozwiązanie.
2 gru 11:39