Granice
R: Rozwiazujac te dwie granice dla n dazacego do nieskonczonosci chcialam po prostu wyciagnac n w
potedze z mianownika przed nawiasy i dopisac, ze kazda liczba naturalna dzielona przez n=0,
ale zamieniajac pierwszy ze wzorow przy uzyciu wzoru na sume ciagu arytmetycznego widze ze
wyniki sie roznia. Jak wiec postepowac w przypadku kolejnych poteg, np 2 jak w przykladzie,
aby uzyskac dobra odpowiedz?
2 gru 10:28
2 gru 10:33
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
12+22+32+....n2= |
| n3+ |
| n2+ |
| n |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
2 gru 10:36
Jerzy:
| | n(n+1)(2n+1) | |
12 + 22 + ... n2 = |
| |
| | 6 | |
2 gru 10:42
R: Wiem jak udowodnić to co napisaliście (dla 2 potęgi), znam indukcje matematyczną, ale jak sama
miałabym na to wpaść? Na przykład mając zadaną 3 potęgę (13+23...), jak mogę wpasc na to jak
to przeksztalcic?
2 gru 10:46
5-latek: Musisz to znac na pamiec .
2 gru 10:54
5-latek: | | n2(n+1)2 | |
13+23+33+....n3= |
| |
| | 4 | |
2 gru 11:31