Odwrotnosc funkcji
Electron: Hejka, mam szybkie pytanie z odpowiedzia zle lub dobrze

.
Mam wyznaczyc funkcje odwrotna.
y=cos(2x−1) → y=(arccosx+1)/2
y=tg3x → y= arctgx/3
2 gru 09:36
Jerzy:
OK. Tylko musisz ustalić na jakim przedziale istnieje funkcja odwrotna.
2 gru 09:39
Electron: Jest na to jakis specjalny sposob?
2 gru 09:45
Jerzy:
Definicja funkcji arccosx oraz arctgx.
2 gru 09:46
Electron: chodzi o to, ze pierwsza jest (−1,1) a druga R?
2 gru 09:50
Jerzy:
Tak, tylko dla arccosx to przedział domknięty: [−1,1]
2 gru 09:55
Electron: Kurcze, zawsze mi sie to myli przy sin i cos xD. Dziekuje
2 gru 10:01