prawdopod
***PRAWDOPODOBIEŃSTWO***: 7.227. Z urny zawierającej 3 kule białe i 2 czarne losujemy jedną kulę i nie oglądając jej
wkładamy do drugiej urny, w której początkowo było 5 kul czarnych i 4 białe. Następnie z
drugiej urny losujemy kolejno 2 kule bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo że
wylosowane dwie kule będą różnego koloru?
12 sty 16:53
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: pomocy
12 sty 17:43
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: pomocy, proszę, nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem od kilku dni. Nie wiem jak rozwiązać
tego typu zadania, gdzie pytają o kilka kul.
12 sty 17:51
Ergo: kurcze gdzies jakis blad robie

.
odswiezam czyjs temat
12 sty 18:35
Ergo: ponownie odswiezam
12 sty 18:51
Eta:
Z U
1 : kulę białą możemy wybrać z prawdopodobieństwem
35
a kulę czarną z prawdop.
25
jeżeli z U
1wybierzemy kulę białą to w U
2 będzie: 10kul w tym 5białych i 5 czarnych
" " " " " czarną to w U
2 " : 10 kul w tym 4 białe i 6
czarnych
zd. A −−−− wybór kul różnokolorowych z U
2 jest:
| | 5*5 | | 4*6 | |
P(A)=35* |
| +25* |
| =35*2545+25*2445=
|
| | | | | |
| | 75+48 | | 123 | | 41 | |
P(A) = |
| = |
| = |
|
|
| | 225 | | 225 | | 75 | |
12 sty 19:00
Eta:
A teraz idę coś
12 sty 19:01
Ergo: o kurde

maly blad rachunkowy i mi nie wyszlo.

Eta jestes genialna
12 sty 19:16
Eta:
Witam

ale widzę chochlika( to przez to ,że byłam głodna

oczywiście ,że powinnam zapisać:
| | 5 | | 5 | | 4 | | 6 | |
P(A) = 35* |
| * |
| + 23* |
| * |
| =
|
| | | | | | | | | |
myślę ,że to zauważyłeś ?
12 sty 19:46
12 sty 19:48
Ergo: jestes pewna?

wtedy nie bedzie wtedy
12 sty 19:50
Ergo: hehe ale napisalem
12 sty 19:50
…: Z urny zawierającej 6 kule czarne i 4 kule białe losujemy kulę, po czym zwracamy ją do urny i
dorzucamy
jeszcze dwie kule tego samego koloru, co wylosowana. Następnie ponownie losujemy kulę z urny.
Jakie
jest prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosujemy kulę czarną?
3 gru 10:50
wredulus_pospolitus:
| | 6*8 | | 4*6 | |
P(A) = |
| + |
| = ... |
| | 10*12 | | 10*12 | |
3 gru 11:59