Wyznacz dziedzinę
Dżonyyy: Wyznacz dziedzinę:
2 gru 00:44
Dżonyyy: Wszystko pod pierwiastkiem.
Najpierw robię tak:
1−x>0
X<1
D=(−
∞;1)
Potem:
I dalej nie wiem jak..
x+1≠0
x≠−1
2 gru 00:52
Milo: Błąd już w pierwszym przejściu − nie możesz mnożyć razy x+1, bo nie znasz znaku tego wyrażenia
Zamiast tego przejdź na iloczyn i rozwiąż (1−x)(1+x) > 0
| | 1−x | |
Drugi warunek dobry, log |
| ≥ log1 (inaczej zapisane 0) |
| | x+1 | |
| | 1−x | |
Więc |
| ≥ 1 /(x+1)2 (można, bo kwadrat jest zawsze nieujemy, w tym wypadku dodatni bo |
| | x+1 | |
mianownik nie może być zerem)
(1−x)(1+x) ≥ (×+1)
2
Dalej rozwiąż, ale nie skracaj przypadkiem (x+1), wyłącz je przed nawias
2 gru 01:03
Dżonyyy: To w pierwszym będzie: D\{1;−1}
2 gru 01:13
Dżonyyy: D = R\{1;−1}
2 gru 01:13
Milo: To jest nierówność, będzie x należy (−1, 1) z pierwszego warunku
2 gru 01:15
Dżonyyy: | | 1 − x | |
Kurde  a dlaczego: |
| ≥1 mnożyłaś obie strony przez (x+1) 2  skąd to się |
| | x + 1 | |
wzięło? dlaczego nie przez (x+1)
2 gru 01:17
Dżonyyy: D = xE(−1;1) ? tak to zapisać ?
2 gru 01:19
Milo: Może jeszcze nie używaj literki D, użyjesz jej do ostatecznej odpowiedzi.
Pamiętaj, że nierówność zmienia znak, gdy mnożymy przez coś <0
A gdybym mnożył razy (x+1), to to jest czasem dodatnie, czasem ujemne, komplikuje mi to sprawę.
Z kolei (x+1)
2 jest zawsze dodatnie (bo x=−1 odpada przez dziedzinę), więc wiem, że nie muszę
zmieniać znaku i mogę spokojnie liczyć dalej.

Przy okazji − jestem płci męskiej
2 gru 01:27
Dżonyyy: (1−x)(1+x)≥(x+1)2
Nie wiem jak to rozwiązać.. ehh
2 gru 01:45
Dżonyyy: To wszystko wymnożyć przez siebie + wzór skr. mnożenia?
2 gru 01:46
Dżonyyy: Po wymnożeniu:
0≥2x2+2x
Delta = 4
x1=−2
x2=0
D = xE(−∞;−2>∪<0;+∞)
2 gru 01:51
Dżonyyy: Tak?
2 gru 01:51
Dżonyyy: I mam 3 dziedziny w tym momencie:
x≠−1
D=R\{−1;1}
D = xE(−
∞;−2>∪<0;+
∞)
Co dalej
2 gru 01:52
Milo: Pomyliłeś się przy x
1, będzie ono wynosić −1
+ nierówność masz w drugą stronę, będzie <−1, 0>
Na koniec musisz wziąć cześć wspólną wszystkich warunków w tym wypadku D = (−1,0>
(O ile przez późną porę się gdzieś nie pomyliłem

)
2 gru 02:03
Milo: Dlaczego akurat taki przedział? Wyobraź sobie tę funkcję 2x2 + 2x.(lub postaraj się
narysować,jeśli nie uda Ci się wyobrazić).
Nasze "a" jest >0, więc ramiona paraboli są w górę. My szukamy, gdzie ona jest poniżej osi OX,
czyli interesuje nas przedział między miejscami zerowymi.
2 gru 02:08
Milo: Bo pamiętaj, że z 2. warunku jest (−1,1), nie R\{−1,1}.
Po pomnożeniu razy kwadrat mianownika (powód ten sam jak w 3. warunku) dostajemy
−x
2 + 1 > 0
x
1 = −1
x
2 = 1
"a" < 0, ramiona paraboli są w dół, więc nad osią będzie przedział między miejscami zerowymi,
czyli (−1,1)
2 gru 02:20
Dżonyyy: Dobra lecę spać, nie myślę już

z rana pokminię i dodam odpowiedź
2 gru 02:32
Dżonyyy: | | 1 − x | |
Hmmm ale w tym warunku z log |
| chyba nie wyjdzie 2x2 + 2x |
| | x + 1 | |
(1−x)(1+x)≥(x+1)
2
1+x−x−x
2≥x
2+2x+1
1−x
2−x
2−2x−1≥0
−2x
2−2x≥0
2 gru 11:14
Jerzy:
Rozwiązuj tą nierówność.
2 gru 11:17
Dżonyyy:

−2x
2−2x ≥0
Δ=b
2−4ac
Δ=4
x1=0
x2=−1
D=xE<−1;0>
2 gru 11:36
Dżonyyy:

Pośpieszyłem się z rysunkiem. Tak to ofc powinno wyglądać
2 gru 11:37
Jerzy:
Tak.
2 gru 11:40
Dżonyyy: Więc dobrze to jest , tak
2 gru 11:43
Jerzy:
Ostatni warunek ...tak.
2 gru 11:47
Dżonyyy: A pozostałe
2 gru 11:56
2 gru 11:58
Dżonyyy: 
Mam 3 warunki:
1) D=R\{−1}
2) D=xE(−1;1)
3) D=xE<−1;0>
I co dalej z tym zrobić
2 gru 12:05
Jerzy:
Ustalić część wspólną tych trzech zbiorów.
2 gru 12:05
Dżonyyy: Część wspólna więc wyjdzie:
D=xE(0;1>
2 gru 12:11
Jerzy:
A skąd masz warunek 3) x ∊ <−1;0>
2 gru 12:13
Dżonyyy: Z nierówności:
−2x2−2x≥0 , tam przy rysunku paraboli tak mi wyszło i powiedziałeś, że jest ok
2 gru 12:18
Jerzy:
Racja .. przegapiłem to.
Ale popraw ostateczny wynik.
2 gru 12:21
Jerzy:

Tutaj masz trzy warunki spełnione jednocześnie.
2 gru 12:24
Dżonyyy:

Ale 1 jest wyłączona bo R\{−1}

To nie powinno tak wyglądać?
2 gru 12:30
Dżonyyy: * −1
2 gru 12:30
Jerzy:
Patrz rysunek 12:24
2 gru 12:31
Dżonyyy: Przy −1 otwarte kółeczko
2 gru 12:31
Dżonyyy: Widzę. A co się stało z warunkiem: D=xE(−1;1)
2 gru 12:32
Jerzy:
To już jest rysunek rozwiązania ... wszystke: x > 0 odpadły z warunku: x ∊ <−1;0>
2 gru 12:34
Dżonyyy: A więc ostateczny wynik to:
D=xE(−1;0>, tak
2 gru 12:39
2 gru 13:19
Jerzy:
Tak.
2 gru 13:19
Dżonyyy: Ok. Bardzo dziękuję za pomoc Jerzy
2 gru 13:36