Wyznaczyć obraz f(A)
Dżonyyy: Wyznaczyć obraz f(A)
f(x)=x
2−2x+3
A=(1;2) ∪ (3;5>
B=<3;8)
Pomocy

nie mam pojęcia jak to zrobić
2 gru 00:34
5-latek: Obraz to tak prosto dla wytlumaczenia
To takie yki jak podstawisz do wzoru funkcji x
Dokladna definicje obrazu i przeciwobrazu sobie przeczytaj
No to obraz
f(<3,8))= <6,51)
Pierszy zrob sam
2 gru 10:50
Janek191:

f(x) = x
2 − 2 x + 3
więc
f(1) = 1 − 2 + 3 = 2
f(2) = 4 − 4 + 3 = 3
f(3) = 9 − 6 + 3 = 6
f(5) = 25 − 10 + 3 = 18
zatem
f ( A) = ( 2, 3) ∪ ( 6, 18)
====================
2 gru 13:28