Pole trapezu równoramiennego
Dope: W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa jest równa 10 cm.
Kąt rozwarty tego trapezu α=2β gdzie β to kąt ostry.
Oblicz pole trapezu jeśli przekątna jest prostopadła do ramienia trapezu.
1 gru 23:46
Eta:

2β+β=180
o ⇒ β=60
o
2 gru 00:04
Dope: Bardzo dziękuję za wyjaśnienie i rozrysowanie
2 gru 00:15
Eta:
2 sposób
Taki trapez składa się z trzech przystających trójkątów równobocznych
o boku długości a=5
P(trapezu)= 3*P(Δ równobocznego)
P= U{75
√3{4} cm
2
2 gru 00:19
2 gru 00:19
Dope: O kurde... No tak, to takie oczywiste jest przecież. Za dużo zadań na raz robię i kompletnie o
tym nie pomyślałem.
Będę pamiętał na przyszłość.
2 gru 00:20
Eta:
2 gru 00:21