oblicz granice ciągu
fitas: | | 1 | | ncos(n!) | |
lim( |
| −1)n(−1)n+ |
| |
| | 2n | | 5n2+1 | |
n→
∞
1 gru 23:05
Charlie_wykałaczka: Z jakiego zbioru bierzesz te zadania? Pytam z ciekawości
1 gru 23:18
fitas: Zadania od mojej wykładowczyni od matematyki
1 gru 23:20
Charlie_wykałaczka: Spróbuj z tw o 3 ciągach
1 gru 23:40
fitas : Nie wiem jak pozbyć się tych symboli nieznacznych
1 gru 23:57
Adam: z pierwszego wyrazu wyciągamy minus i mamy granicę e1/2
drugi to tw. o 3 ciągach, granica to 0
2 gru 10:13
fitas: up!
3 gru 17:37
fitas: up
3 gru 18:20
3 gru 18:22
Adamm: | | 1 | | ncos(n!) | |
limn→∞ (1− |
| )n+ |
| = e−1/2+0 = e−1/2 |
| | 2n | | 5n2+1 | |
3 gru 18:22
rejnold: tam miało być e do −1/2
3 gru 18:23
fitas: a gdzie ci minus zniknął?
3 gru 18:23
rejnold: no mi zniknął

napisał 18:22 wynik e do 1/2, zapomniałem minusa dodać
3 gru 18:24
rejnold: napisałem*
3 gru 18:24
fitas: oki chyba już rozumiem
3 gru 18:24
fitas: a takie przykłady:
| | 3*22n+2−(−2)n | |
a) |
| |
| | 5*4n−1+sinn | |
| | n3√2−3√2n3+5n2−7 | |
b) |
| |
| | √4n−5n+3−2n | |
3 gru 18:40
Adamm: a)
| | 12*4n−(−2)n | | 12−(−1/2)n | |
= |
| = |
| |
| | 5*4n/4+sinn | | 5/4+sinn/4n | |
(−1/2)
n→0, sinn/4
n→0
| 12−(−1/2)n | |
| →48/5 |
| 5/4+sinn/4n | |
3 gru 18:43
Adamm: | | 2*..*2 | | 4 | |
c) n√3n2+2n−4→1, |
| ≤ |
| →0 |
| | 1*..*n | | n | |
3 gru 18:45
fitas: post 18:43 rozumiem
post z 18:45 nie bardzo
3 gru 18:52
rejnold: fitas, ale czego nie rozumiesz?
3 gru 18:55
fitas: co się stało z (−1)
n 
jeśli mógłbyś wyjaśnić
3 gru 18:56
Adamm: nic się nie stało
chciałem ci jedynie pokazać że
n√3n2+2n−4→1 oraz
3 gru 18:58
fitas: | | 2n | |
i czy nie powinniśmy ograniczyć |
| jeszcze z 2 strony? |
| | n! | |
3 gru 18:58
rejnold: Z lamberta zrobić mógłbys
3 gru 18:59
fitas: to co z tą −1n trzeba zrobić?
3 gru 18:59
fitas: rejnold nie znam tej metody
3 gru 19:00
Adamm: rejnold, to nie jest szereg
fitas, możesz użyć tw. o 3 ciągach
3 gru 19:00
rejnold: faktycznie
3 gru 19:01
fitas: mógłbyś mi to rozpisać, proszę
3 gru 19:03
rejnold: Silnia rośnie szybciej niż funkcja wykładnicza
3 gru 19:06
fitas: myślałem, że mówicie o tej (−1)n
3 gru 19:07
Adamm: | | 2n | | 2n | | 2n | |
− |
| ≤ |
| (−1)n≤ |
| |
| | n! | | n! | | n! | |
3 gru 19:08
fitas: rozumiem!

dziękuję po raz "n"
Adamm masz jakiś pomył na podpunkt b?
3 gru 19:10
rejnold: z tw. bezout
3 gru 19:11
rejnold: to znaczy wzór skr mnożenia
3 gru 19:13
rejnold: pomnoż przez * 1 * 1
3 gru 19:13
Adamm: użyj górny wzór do licznika a dolny do mianownika
3 gru 19:13
fitas: spróbuję tak zrobić
3 gru 19:15
rejnold: czego was uczą na tych zajęciach
3 gru 19:15
fitas: jak widać nic nie uczą
3 gru 19:17
fitas: mógłby ktoś pomóc, mi jakoś nie chciało wyjść
całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem stopnia 2n
4 gru 12:51
Adamm: (4
n+1)
1/(2n)≤(3
n−1+4
n+1)
1/(2n)≤(2*4
n+1)
1/(2n)
na mocy tw. o 3 ciągach lim
n→∞(3
n−1+4
n+1)
1/(2n) =
√4 = 2
(9
n)
1/(2n)≤(1+2
n+9
n)
1/(2n)≤(3*9
n)
1/(2n)
na mocy tw. o 3 ciągach lim
n→∞(1+2
n+9
n)
1/(2n) =
√9 = 3
| | (3n−1+4n+1)1/(2n) | | 2 | |
limn→∞ |
| = |
| |
| | (1+2n+9n)1/(2n) | | 3 | |
4 gru 13:02
fitas: dziękuję
4 gru 13:04