Zbadać parzystość funkcji
Dżonyyy: Zad. 1:
Zbadać parzystość funkcji:
f(x)=x+x
2sinx
f(x)=x+x
2sinx
f(−x)=(−x)+(−x)
2sin(−x)
f(−x)=−x+x
2sin(−x)
I co dalej
1 gru 22:12
Ajtek:
Zauważ, że sin(−x)=−sin(x)
1 gru 22:15
Milo: Zauważasz, że sinus jest funkcją nieparzystą, stąd:
f(−x) = −x − x2sinx = −f(x)
otrzymaliśmy, że −f(x) =f(−x)
Więc f(x) = −f(−x)
Funkcja jest nieparzysta
1 gru 22:17
Dżonyyy: f(−x)=(−x)+(−x)
2(−sinx)
f(−x)=−x+x(−sinx)
f(−x)=−x+sinx
2

?
1 gru 22:19
Dżonyyy: Ok dzieki
1 gru 22:21
Milo: f(−x) = −x + (−x)2 (−sinx) = −x + x2 (−sinx) = −x − x2sinx
1 gru 22:21
Dżonyyy: A jak mam taki przykład:
1 gru 22:23
Dżonyyy:
Dochodzę do takiej postaci i dalej nie wiem jak to zrobić
1 gru 22:24
Ajtek:
Dżony Masz wynik. Teraz zastanów się czy f(x)=f(−x)
1 gru 22:25
Dżonyyy: Myślę, że będzie nieparzysta. −f(x)=f(−x)
1 gru 22:26
Dżonyyy: A jak mam coś takiego:
1 gru 22:28
Dżonyyy: To dalej nie da się tego wyprowadzić i również będzie −f(x)=f(−x)
1 gru 22:29
Milo: Pod pierwiastkiem w mianowniku jest x czy 3?
1 gru 22:30
Milo: Jeśli 3, to funkcja jest parzysta, f(−x) = f(x)
Jeśli x, to ani parzysta, ani nieparzysta, bo dziedziną będzie tylko <0, ∞)
1 gru 22:32
Milo: A nawet (0,
∞), mój błędzik.
1 gru 22:34
Dżonyyy: Pod pierwiastkiem, w mianowniku jest x
1 gru 22:41
Dżonyyy: f(x) = ln(x
3−x)
A coś takiego jak ugryźć? nie mam zielonego pojęcia

1 gru 22:42
Milo: Najpierw policzmy dziedzinę:
x3 − x > 0
x(x2 − 1) > 0
x(x − 1)(x + 1) > 0
D = (−1, 0) ∪ (1, ∞)
Nie może być parzysta czy nieparzysta, bo nie ma takiego x, że x i (−x) należą do dziedziny.
1 gru 23:40
Dżonyyy: Hmm a skąd się wzięło D = (−1, 0) ∪ (1,
∞)
2 gru 00:18
Milo: Logarytmujemy tylko liczby dodatnie.
Stąd warunek, że x3 − x > 0, i stąd dziedzina.
2 gru 00:23