Oblicz długość pnia
Falitac: Na spacerze Jurek zobaczył jadący z naprzeciwka traktor ciągnący długi pień ściętego drzewa.
Chcąc dowiedzieć się, jak długi jest pień, zaczął odmierzać go swoimi krokami. Od początku do
końca pnia odmierzył 20 kroków. Następnie zawrócił i idąc w kierunku jazdy traktora. w tym
samym tempie co poprzednio, ponownie odmierzył krokami długość pnia. Tym razem naliczył 140
kroków. Jaką długość miał ten pień, jeżeli traktor jechał ze stałą prędkością?
1 gru 22:12
Falitac: Pomoże ktoś?
1 gru 22:32
Falitac: Naprawdę nikt?
1 gru 22:53
Eta:
x −−− szukana długość pnia
s −−−− droga jaką przebył traktor gdy Jurek przeszedł 20 kroków (20m)
7s −−− droga jaką przebył traktor bo wtedy Jurek przeszedł 140 kroków(140m)
x= s+20 ⇒ s= x−20
7s+x=140
7(x−20)+x=140 ⇒ 8x= 280 ⇒ x=35 m
1 gru 23:48
Falitac: Dzięki
2 gru 00:49
Kacper:
Szybko chodził ten Jurek że traktor minął
2 gru 07:03