Prosta prostopadła do prostej
Tennessee: Mając prostą Ax + By + C = 0 trzeba wyznaczyć równanie prostej do niej prostopadłej.
Wiem, że jeżeli są równoległe to druga prosta ma równanie Bx − Ay + D = 0. Nie wiem tylko jak
wyznaczyć D. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
1 gru 21:51
Milo: Jeśli nie jest podany żaden punkt, przez który ma przechodzić ta prosta, to się nie da − albo
inaczej, obojętnie. Do jednej prostej prostopadłych jest przecież nieskończenie wiele
prostych.
1 gru 21:55
Mila:
Ax+By+C=0
Bx−Ay+D=0 proste prostopadłe
Trzeba mieć wsp. punktu , przez który przechodzi druga prosta.
1 gru 21:57