trygonometria
ercia123: wyznacz zbiór wartrości funkcji f(x)=ctg2x*sin2x
doszam do tego ze f(x)=cos2x i że x ≠ πk gdzie k∊C...nie wiem co dalej
1 gru 21:01
Adamm: 0≤cos2x≤1
cos2(2πk)=1
cos2(2πk+π)=1
i to są jedyne wartości dla których cosx=1 lub cosx=−1 czyli jedyne wartości dla których
cos2x=1, stąd
0≤cos2x<1
1 gru 21:05
Jack:
jaki zbior wartosci ma funkcja cosinus x?
cos2x to nic innego jak odbicie przy funkcji cosinus x, tego co jest pod osia, nad os.
1 gru 21:05
Jack: dobra, moze jednak troszk inny, w kazdym razie 0≤cos2x≤1
1 gru 21:07
ercia123: hmm to że cos2x ≠1 rozumiem...nie wiem dlaczego 0≤cos2x≤1 ....dałoby się to bez wykresu
wytłumaczyć...nie robiłam jeszcze wykresów...
1 gru 21:09
Adamm: −1≤cosx≤1 ⇔ |cosx|≤1 ⇔ cos2x≤1
1 gru 21:10
ercia123: jejj rozumiem

ogromnie Wam dziękuję
1 gru 21:14
Adamm: kolejny myśli że jest zabawny...
może w końcu dorośniesz
1 gru 21:16
ercia123: a czy jeśli zbiorem wartości funkcji y=sinx jest przedział <−1,1> to zbiorem wartości funkcji
y=sin2x będzie ten sam przedział?
1 gru 21:27
ercia123: wydaje mi się ze tak....ale wolałabym się upewnić
1 gru 21:27
Adamm: tak
1 gru 21:28