pomocy
Kasia: Oblicz wyrazenie: (x−√3)2 − 2 (x−√3)(x+√3)+(x+√3)2
1 gru 20:56
1 gru 20:58
Kasia: Nie wychodzi mi 12 jak to liczysz?
1 gru 21:11
Adamm: wzorem skróconego mnożenia
(a+b)2=a2+2ab+b2
tutaj a=x−√3, b=x+√3
1 gru 21:12
Alky: wzór na różnicę a nie sumę * (−2√3)2 = 12
1 gru 21:20
Kasia: Ja juz nie wiem nic
1 gru 21:25
Kasia: Jakieś same kosmos mi wychodzą
1 gru 21:25
1 gru 21:40
Kasia: Ani na sumę ani na różnice nie wychodzi ni 12
1 gru 21:43
Alky: Słuchaj. Twoje a to x−
√3 Twoje b to x+
√3 podane wyrażenie masz w postaci
a
2−2*a*b+b
2
To jest wzór skróconego skrócenia na skracanie (a−b)
2 Podstawiasz pod wzór i dostajesz [x−
√3
−(x+
√3)]
2 a więc w stateczności (−
√3−
√3)
2 czyli (−2
√3)
2
Teraz −2 * (−2) to 4 a
√3*
√3 = 3 4*3=12
2 gru 00:37