matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ttt
majka:
−5
mam wykazac z definicji granicy ze lim
x→0
= −
∞
|x|
1
1
musze brac dwa ciagi np x
n
=
i x
n
= −
i wykazywac ze dwa sa zbiezne do −
∞
n
n
czy wystarczy ze napisze ze w sasiedztwie punktu x
0
= 0 funkcja przyjmuje tylko wartosci dodatnie i a < 0 wtedy granica = −
∞
tylko jak to jakos ladnie zapisac matematycznie, prosze o pomoc
1 gru 20:31