oblicz obwód trapezu
KEDZIOR: ś: Dany jest trapez ABCD, w którym dłuższa podstawa AB ma długość 8 pierwiastków z trzech a kąt
BAD jest równy 60 stopni. Przekątna AC ma długość 6 i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD.
Oblicz obwód trapezu
Jak by było można to do końca proszę o rozwiązanie
1 gru 20:24
Eta:
L= 3√3(4+√2)
1 gru 20:33
KEDZIOR: wynik musi wyjść 2pierwiastek z 3 (6 + pierwiastek z 7)
1 gru 20:36
Jack:
1 gru 20:40
Jack:
Obwod = 8√3 + 2√3 + 2√3 + √84
wiemy, ze √84 = √4*21 = 2√21
zatem obwod = 12√3 + 2√21 = 2√3(6 + √7)
1 gru 20:50
Jack: odpowiedz sie zgadza
1 gru 20:50
Eta:

Sorry ( miałam pomyłkę

poprawka
2
√21=2
√3*
√7
L= 2
√3(6+
√7
1 gru 20:53